A valentin nap eredete

Valentin nap

A Valentin-nap vagy Bálint-nap már világszerte a szerelmesek napja – de honnan ered ez a különleges nap? Milyen szokások élnek a különböző országokban február 14-ével kapcsolatban, és milyen ajándékoktól lesz igazán különleges a Valentin-nap?

MIKOR VAN VALENTIN-NAP?

Az egyik leggyakoribb kérdés – valószínűleg leginkább a férfiak körében – legalábbis a Google statisztikái alapján. Erre könnyű válaszolni: február 14-én. De vajon miért pont ekkor, és egyáltalán: honnan ered a szerelmesek napja, amikor a párok megajándékozzák egymást? Mielőtt erre választ adnánk, vizsgáljuk meg, kiről is kapta a nevét, illetve mit is jelent igazából ez a nap.

A VALENTIN-NAP JELENTÉSE

Amint látni fogjuk, az angolszász országokban régebb óta kialakult Valentine’s Day ünnepe a múlt század vége felé kezdett el terjedni a világban. Méghozzá a vallási hagyományokat háttérbe szorító, világi szerelmes-ünnepként. Ezen a napon a szerelmesek megajándékozzák kedvesüket egy szerelmes üzenettel, virággal, vagy más meglepetéssel, ajándékkal.

A VALENTIN-NAP EREDETE

POGÁNY TERMÉKENYSÉGÜNNEP AZ ÓKORI RÓMÁBAN

A Valentin-nap gyökerei a kereszténység előtti időszakra nyúlnak vissza. Február 15-én tartották ugyanis az ókori Rómában a Luperkália nevű termékenységi ünnepet. Lupercus, a farkas alakjában megjelenő istenség kiengesztelése érdekében ekkor két kiválasztott ifjú, egy fiú és egy leány, különféle pogány rítusokat követően, majdnem teljesen meztelenül szaladtak át a város utcáin. Kezükben kecskebőrből készült, rituális korbáccsal megostorozták az útjukba kerülő járókelőket, főleg a fiatal nőket, akik gyakran szánt szándékkal keresték velük a találkozást. Mivel a hiedelem szerint a rituális korbácsolásnak tisztító hatása volt és termékenységet, gyermekáldást hozott a megkorbácsolt nőknek.

De ennél kellemesebb része is volt az ünnepségnek: minden hajadon bedobott egy, a nevét tartalmazó cetlit egy edénybe, amiből az egyedülálló fiúk húztak. Az így létrejött párok együtt töltötték az ünnepséget, de a hagyomány szerint az is előfordult, hogy utána is együtt maradtak. Nem csoda, hogy a keresztény egyház azután rossz szemmel nézte a Luperkália szabad szeretőválasztással összekapcsolódó pogány ünnepét.

SZENT VALENTIN ÉS A SZERELMESEK NAPJA

Egy legenda szerint a harmadik század végén élt Rómában egy Valentin nevű keresztény pap. Ekkoriban a császár, II. Claudius elrendelte, hogy a fiatal férfiak nem köthetnek házasságot – az uralkodó szerint így jobb katonák váltak az ifjakból. Csakhogy Valentin nem tartotta tiszteletben a császár akaratát, és keresztény módra megeskette a szerelmes ifjakat. A császár ezért börtönbe vetette, és halálra ítélte a keresztény papot. Valentin jámborsága az egyik börtönőr szívét is meglágyította, akinek Valentin összebarátkozott a lányával. A legenda úgy szól, hogy a leány vak volt, a pap azonban hitének erejével csodát tett és meggyógyította, visszaadta a látását. Valentin életét azonban ez sem mentette meg, a kivégzése napján egy búcsúüzenetet küldött a lánynak, amit úgy írt alá: “A te Valentinod”. A hagyomány szerint innen ered a Valentin-napi üzenetküldés szokása.

Végül 496-ban I. Geláz pápa elrendelte, hogy a szentként tisztelt Bálintra a pogány Luperkália ünnepnapjával majdnem pontosan egy időben, február 14-én emlékezzenek – egyúttal az előbbi ünnepet betiltotta. Azóta ez az ünnep fokozatosan a szerelmes üzenetek napjává vált, és Szent Valentin lett a szerelmesek védőszentje.

A VERSEKTŐL A VIRÁGCSOKROKIG

Angliában az első Valentin-napi levelet 1477-ben küldték, ma a The British Library őrzi. Az 1700-as években divatba jöttek a Valentin-verseskötetek, az 1800-as években pedig az üdvözlőkártyák.

A 16. században terjedt el a virágcsokrok ajándékozása is. Egy költő, Samuel Pepys 1667-ben egy gyönyörű verssel lepte meg feleségét ezen a napon. Elizabeth pedig egy csokor virággal viszonozta férje ajándékát. Ez a szokás aztán elterjedt a brit előkelőségek, majd az egyszerű emberek között is.

AJÁNDÉKOK, SZOKÁSOK A VILÁG MÁS ORSZÁGAIBAN

  • Az Egyesült Államokban csaknem egymilliárd üdvözlőlapot küldenek ilyenkor egymásnak a szerelmesek, a karácsony után ez a második legforgalmasabb nap a postán. (Az internet korában persze ezek nagy része már online üdvözlőlapként indul útjára.)
  • Japánban csak a hölgyek ajándékozzák meg a párjukat, méghozzá csokoládéval – de akár férfi ismerőseiket, munkatársaikat is. A férfiak pedig egy hónap múlva, a Fehér nap nevű ünnepen viszonozzák ezt.
  • Dél-Koreában van ezek mellett egy Fekete nap is: ez a “vígasznap” azoknak, aki sem február 14-én, sem március 14-én nem kaptak ajándékot.
  • Finnországban és egyes latin-amerikai országokban ez a nap nem csak a szerelem, hanem a barátság napja is. Ilyenkor a barátok képeslapot küldenek egymásnak, vagy kisebb ajándékokkal lepik meg a másikat.
  • Peruban pedig 2011 óta munkaszüneti nap február 14-e.
  • Lengyelországban, Chelmno plébániatemplomában évszázadok óta tisztelnek egy Szent Bálint-ereklyét. Február 14-én pedig minden évben megünneplik a vértanú és a szerelmesek ünnepét.

BÁLINT-NAPI HAGYOMÁNYOK MAGYARORSZÁGON

A Valentin-nap ugyan viszonylag új szokásnak számít nálunk, Bálint napjához azonban többféle hiedelem is kapcsolódik. Néhány példa:

  • Ha egy hajadon ezen a napon verebet lát, szegény emberhez fog hozzámenni – de boldog lesz. Ha azonban egy tengelice repül át felette, akkor gazdag férfi felesége lesz.
  • Ha egy fiatalasszony Bálint napján félbe vág egy almát, amennyi magot talál benne, annyi gyermeke fog születni.
  • Bálint-napon babérlevelet kell a párna alá tenni, így a fiatal leány megálmodja a jövendőbelije nevét.
  • Bálint nap reggelén a szerelmes csók szerencsét hoz.
  • A népi hagyomány szerint ha Bálint-napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz a termés.

A VALENTIN-NAP HELYESÍRÁSA

Apróság, de sokakban felvetődik február első két hetében, hogy pontosan hogyan is kell írni ennek az ünnepnapnak a nevét. Egyedi megoldások is születnek (például Valentín-nap, hosszú “í”-vel, vagy “Valentinnap”, de a leggyakoribb helytelen alak a kötőjel kihagyásából adódik: “Valentin nap”.)

A fenti, hibás alalokat jobb is rögtön elfelejteni. Az egyetlen helyes forma: Valentin-nap, illetve Bálint-nap.

VALENTIN-NAPI AJÁNDÉKOK ONLINE

Az internet térhódításából természetesen a Valentin-napi ajándékozást sem maradt ki. Online virágot vagy más ajándékot küldeni nem csak kényelmes és praktikus, de gyakran az egyetlen lehetséges megoldás. A Valentin-napi ajándékozás online egy igazi meglepetés is lehet a kedvesünk számára, amire még évek múlva is kellemes élményként emlékszik vissza.

Az Arioso erre kínál egyszerű és megbízható megoldást az online virág- és ajándékküldésre. Ráadásul kínálatunkból a csokrokon, virágdobozokon és cserepes virágokon túl akár prémium minőségű csokik, cukorkák, teák, kekszek is választhatók. Sőt, kiváló likőrök, borok és pezsgők, de kézi készítésű szappanok és előre elkészített ajándékcsomagok is meglepetésül szolgálhatnak a számunkra legkedvesebb személynek az Arioson keresztül.

Tekintse meg webáruházunk választékát, és lepje meg kedvesét egy személyre szóló ajándékkal ezen a csodálatos napon!

Rózsacsokor Valentin-nap alkalmából