Ballagási csokor fiúknak, lányoknak – tippek a választáshoz

Ballagási csokor

Májustól kezdődően minden évben beköszönt a ballagási időszak. A jeles napnak elengedhetetlen része az ajándékozás és a gyönyörű ballagási csokrok átadása. Az alábbiakban tippeket adunk, hogy a gazdag kínálatból sikerüljön a legmegfelelőbb ballagási virágcsokrok kiválasztása.

A ballagás az óvodások, de az általános és a középiskolás végzősök életében is az egyik legkülönlegesebb nap. Nem csak arról van szó, hogy befejezik az adott intézményben a tanulmányaikat, és búcsút vesznek tanáraiktól, osztálytársaiktól. Egy korszak, egy életszakasz lezárása is megtörténik ilyenkor, a gyerekek, fiatalok életében mérföldkő ez az ünnepnap.

A ballagás 150 éves hagyományainak szerves része a ballagási csokor. Ahhoz, hogy a legjobbat válasszuk ki a ballagási csokrok széles kínálatából, érdemes néhány kérdést feltenni a vásárlás előtt. Mire való tulajdonképpen a ballagási csokor? Milyenek a jó ballagási csokrok fiúknak? Milyen ballagási csokrok adhatóak a lányoknak?

Az alábbiakban választ adunk ezekre, és a ballagási csokrokkal kapcsolatos egyéb fontos kérdésre is.

MILYEN CSOKROT (NE) ADJUNK BALLAGÁSRA?

A BALLAGÁSI CSOKOR FUNKCIÓJA

A ballagási csokor az ünnepi alkalmakra ajándékozott virágcsokrok egy speciális kategóriáját képviseli. Míg az esküvőre, születésnapra stb. adott virágcsokroknál kizárólag az esztétika és a látvány számít, itt más szempontokat is érdemes figyelembe venni. Hiszen ezekkel a csokrokkal a gyerekek végigjárják az iskolájukat, és még a búcsúztató beszédeket is meghallgatják. Tehát sokáig kell a kezükben tartaniuk őket. Ráadásul nem is egy, hanem több csokrot fognak a kezükbe. Minél nagyobb a család, népesebb a rokonság, annál inkább növekszik a ballagási csokrok száma.

Azon is érdemes elgondolkodni, hogy kinek is szól ez a csokor. Nyilván a ballagó diáknak szól, márpedig ezt szem előtt tartva nem biztos, hogy legterebélyesebb, legtöbb virágból álló, óriási csokor a legjobb választás.

MILYENEK A TÖKÉLETES BALLAGÁSI VIRÁGCSOKROK?

Kevésbé terebélyesek, kisebb méretűek

Ballagási csokroknál ökölszabály, hogy nem feltétlenül a legnagyobb csokor a legjobb. Gondoljunk arra, hogy sokáig fogja szorongatni a ballagó diák, és nyilván másoktól is kap csokrokat. Egy kisebb méretű csokor is lehet nagyon ízléses és esztétikus, és valószínű, hogy a virág címzettje is jobban örül majd neki.

Hosszúkás, nyújtott alakúak

A terebélyes, kerek csokrokkal nehéz bánni, nehezen foghatók egymáshoz, pláne, ha több is van belőlük. Ballagásra inkább elnyújtott, ovális alakú csokrot válasszunk, amit könnyebb a karra támasztva hordozni – még több csokor esetén is.

Praktikus csomagolásban vannak

A friss virág szára vagy szirmai nedvesek lehetnek, a nedvesség és a virágpor is foltot hagy az ünneplőruhán. Ezért fontos, hogy a ballagási csokrok olyan celofán vagy papírcsomagolásban adjuk át, ami megóvja a ruhákat a szennyeződéstől. A féloldalas papírcsomagolás különösen praktikus, mert jól láthatóvá teszi a virágot, miközben megóvja a ruhát.

Illenek a ballagó neméhez és ízléséhez

Arra, hogy milyen a jó ballagási csokor fiúknak és milyen lányoknak, a következőkben részletesen is kitérünk. Emellett érdemes olyan virágokat választani, amit az illető egyébként is kedvel.

A selyemvirág is jó választás a ballagásra

A jó minőségű selyemvirág gyönyörű ballagási csokrok alapanyaga lehet, ráadásul sokkal jobban bírja a ballagással járó megpróbáltatásokat az élő virágnál. A selyemvirág további előnye, hogy maradandó emlék, ami évekkel később is felidézi az emlékezetes pillanatokat.

Virágdíszek

A virágdíszek a selyemvirágokhoz hasonlóan a maradandó ballagási ajándékok közé tartoznak. Egy ízléses virágdísz a ballagási ebédnél is kitehető az asztalra, és a későbbiekben is szép emlék lehet.

BALLAGÁSI CSOKOR FIÚKNAK

A fiúknak ballagási csokrot adni általában nagyobb fejtörést okoz, mint a lányoknak, hiszen a legtöbben nincsenek odáig a virágokért. Ha tehetnék, a legtöbben valószínűleg egy szál virággal csinálnák végig a ballagást. Szerencsére a virágüzletek széles választékából meg lehet találni azt a ballagási virágcsokor variációt, ami a legválogatósabb fiúnak is tetszik. Íme néhány tipp.

 • Preferáljuk a férfiasabb színeket, mint amilyen például a fehér vagy a bordó
 • Rózsaszín vagy piros virágot soha nem adjunk fiúknak

Néhány példa a fiúknak ajánlható virágokra:

 • hortenzia
 • írisz
 • gerbera
 • napraforgó
 • protea
 • kardvirág
 • búzavirág

BALLAGÁSI CSOKOR LÁNYOKNAK

A lányok általában jobb barátságban vannak a virágokkal, sőt, sokan egyenesen imádják őket, ami megkönnyíti az ajándékozók dolgát. Ez persze nem jelenti azt, hogy bármilyen szín és virág megfelel.

A színek terén jó választás az örök klasszikus rózsaszín, és a lila, ami az utóbbi évek nagy slágere a ballagási csokrok lányoknak szóló változatai esetében.

Most pedig következzen néhány tipp azzal kapcsolatban, hogy milyen is az ideális ballagási csokor lányoknak:

 • A lányok esetében bátrabban adhatunk nagyobb, gazdagabb, színesebb, elegáns virágokból összeállított ballagási virágcsokrokat
 • Kreatív csokrot is köttethetünk plüssfigurákkal vagy csokoládékkal (a csokoládé egyébként önmagában is kiváló ballagási ajándék a lányoknak)
 • A színek közül a rózsaszín, lila, fehér, piros, valamint a púderszínek nagyon divatosak

Néhány virág, amit kifejezetten a lányoknak ajánlunk:

 • rózsa (halvány vagy púderszínű)
 • szarkaláb
 • inkaliliom
 • szellőrózsa
 • boglárka
 • bazsarózsa

BALLAGÁSI CSOKROK 2024-BEN

Az, hogy milyen ballagási csokrok lesznek népszerűek 2024-ben, azt nehéz megjósolni. Az elmúlt évek trendjei alapján mindenesetre valószínű, hogy továbbra sem az óriási méretű csokrok hódítanak majd. A színeket illetően például különösen népszerű volt mostanában a lila, virágok terén viszont a szegfűt kevesebben választották, mint korábban.

Valószínű, hogy 2024-ben is inkább a kisebb méretű, de ötletesen összeállított, személyre szóló ballagási csokroké lesz továbbra is a főszerep. A héliumos lufik népszerűsége is töretlen, bizonyára 2024-ben is ott lesznek a ballagási ajándékok közt, virágcsokorban és önmagukban is.

Ha követjük a fenti tanácsokat, az idei évben is tökéletes ballagási csokrokat ajándékozhatunk a gyerekeknek. Az aktuális ballagási trendeket pedig a ballagási szezont megelőző hónapokban, hetekben az életmódmagazinokból, illetve a virágüzletek munkatársaitól tudhatjuk meg.

BALLAGÁSI CSOKROK AZ ARIOSO KÍNÁLATÁBÓL

Az Ariosónál, amely az ország és a főváros egyik legjelentősebb virágküldő szolgálata, a vásárlók számos elegáns és exkluzív virágcsokor közül választhatnak a webáruház kínálatából.

A kész csokrok mellett virágüzleteinkben egyedi ballagási virágcsokor összeállítására is van lehetőség. A virág mellett pedig számos egyéb ballagási ajándék is elérhető webáruházunk kínálatában.

Ballagási virágcsokor