Nőnap: a szebbik nem dicsérete

Nőnap

Minden év március 8-án ünnepeljük a nemzetközi nőnapot – mely sokak szerint nemcsak a szebbik, hanem erősebbik nem napja is egyben. A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, melyet több, mint száz éve ünnepelünk minden év március 8-án. De vajon honnan ered ez az emléknap, és milyen szokások fűződnek hozzá?

SZTRÁJKOK, FELKELÉSEK, MUNKAJOG

Ki hinné, hogy az egyik legszebb, legkedvesebb, a tavasz érkezését is hirdető ünnep egy hatalmas sztrájkkal kezdődött? Pedig így történt: 1857-ben több száz nő vonult az utcára New York-ban, akik emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követeltek a fizikailag igen nehéz, textilipari munkájukért. A munkásmozgalom fejlődésével a nők emancipációjának kérdése is előtérbe került, így a nők fokozatosan egyre több jogot vívtak ki maguknak, 1909-ben pedig megtartották az első nemzetközi nőnapot is – igaz, akkor még csak az Egyesült Államokban, és egy másik dátumon: február utolsó vasárnapján, ami akkor február 28-ára esett. A nőnap hamarosan nemzetközivé vált, igazán viszont akkor vált ismertté, amikor 1917-ben a február utolsó vasárnapját saját Gergely-naptáruk szerint ünnepelve, március 8-án sok száz nő tüntetett kenyérért és békéért Oroszországban. Részben a tüntetés hatására lemondott II. Miklós cár, és polgári kormány alakult az országban, mely végre szavazójogot is biztosított a nőknek – ezáltal pedig véglegessé vált a nőnap dátuma is.

NŐNAP: A KOMMUNISTA VILÁGREND ÜNNEPE

A nemzetközi nőnaphoz Magyarország már 1913-ban csatlakozott, 1914-ben pedig már országszerte rendezvényeket szerveztek. A Rákosi-korszak aztán kötelezővé tette a nőnap megünneplését – ebből a korszakból ered az a tévhit, hogy ez egy ’kommunista ünnep’. A nők ünneplésére a hatalomnak igen nagy szüksége volt, hiszen a sok szempontból gyenge lábakon álló gazdaság egyszerűen összeomlott volna a nagy mennyiségű női munkaerő nélkül.

NŐNAP NAPJAINKBAN

A rendszerváltás és a hidegháború után a nőnap elvesztette munkásmozgalmi jellegét, és immár három évtizede a nők ’általános’ ünneplésének, az irántuk érzett tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja – a világ nagy részében. Számos országban azonban a mai napig a nemek közötti egyenlőség, az azonos fizetés iránti igény, sőt: a nők elleni erőszak témáit is beemelik a nőnapi ünnepségsorozatokba, tüntetésekkel és demonstrációkkal jelezve világszerte, hogy a nők jogai még számos helyen kiigazításokra szorulnak.

SÁRGA KRIZANTÉM ÉS HÓVIRÁG

Mivel a nőnap a tavasz első hírnöke, így a virágajándékozás gesztusa egyben a legszebb évszak megérkezését is ünnepli. Számos országban egyedi virágnyelv is tartozik a nőnaphoz: Olaszországban például sárga mimózát ajándékoznak ilyenkor, amely egyébként szintén egy kommunista vezetőhöz: Teresa Mattei politikushoz kötődik – ő érezte úgy, hogy a francia liliom ellenében Olaszországnak is szüksége lenne egy saját szimbólumra ezen a napon. Berlinben ez a nap munkaszüneti napnak számít, hazánkban pedig elsősorban a hóvirág kötődik hozzá, mint a tavasz első virága.

MIT AJÁNDÉKOZZUNK A HÖLGYEKNEK?

Nőnap alkalmával sokakban felmerül a kérdés: milyen virágot illik ajándékozni a hölgyeknek? A válasz egyszerű: frisset, üdét! Hóvirágot semmiképpen ne, hiszen a növény védett, így még akkor is tiltott az árusítása, ha saját kertünkben nőtt. A vörös rózsa csak akkor javallott nőnapkor, ha egyébként szenvedélyes érzelmeinket is szeretnénk kifejezni a kedvesünk iránt. Nőnapra egy kedves, pasztellszínű, friss virágokból összeállított csokor az ideális ajándék, de ugyanilyen javallott egy illatos jácint cserépben, vagy egy csodás virágdoboz – esetleg csokoládéval vagy más, maradandó kiegészítővel kombinálva.

Webshopunkban számos nőnapi virágcsokor terméket talál, üzleteinkben pedig további tanácsokkal állnak rendelkezésére szakértőink!