Kategória választása

pezsgők

Fedezze fel a pezsgők széles választékát, ahol minden palack egy ízletes utazásra hívja Önt. Kínálatunkban különböző fajtájú és ízvilágú italok közül válogathat, amelyek közt száraz, illetve édes változatot is megtalál.

Nézzen körül kínálatunkban!

A pezsgő egy elegáns és ünneplő ital, amely történelme során különleges helyet foglal el a világ gasztronómiai és kulturális örökségében. A pezsgő története Franciaország Champagne régiójához kötődik, ahol a 17. században kezdődött el a pezsgőkészítés mestersége.

Ebben az időben a pezsgő még véletlenül keletkezett a borok másodlagos erjedése révén, és ezt az időszakot követően született meg a tudatos pezsgőgyártás. A pezsgő készítésének folyamatát Dom Pérignon bencés szerzetes tökéletesítette. 

Az ő innovációi a különböző szőlőfajták keverése és a pezsgős palackok erősítése, melyek forradalmasították a pezsgőgyártást. Ez tette lehetővé, hogy a pezsgőt nagyobb mennyiségben és következetes minőségben állíthassák elő.

A 19. században a pezsgő már nem csak a királyi udvarok és az arisztokrácia kiváltsága volt, hanem szélesebb körben is elterjedt, és a polgárok körében is egyre népszerűbbé vált. A pezsgő ekkor vált a sikerek ünneplésének, az elegáns rendezvényeknek, és a különleges alkalmaknak a szimbólumává.

Mi a pezsgő?

A pezsgő egy olyan borszármazék, amelynél a bor második érése magában a palackban megy végbe. Tulajdonképpen egy szénsavas alkoholos ital, amelyet leggyakrabban szőlő erjesztésével készítenek.

A házasított (cuvée) pezsgő alapborokat úgynevezett tirage likőrrel (élesztő és cukor) vegyítik, amelyek a Méthode traditionelle módszerrel történő palackos erjesztési folyamat természetes hatására szénsavassá válnak.

Hogyan válasszuk ki a tökéletes pezsgőt?

A tökéletes pezsgő kiválasztása izgalmas, de néha kihívást jelentő folyamat. Az alábbiakban felsoroljuk, hogyan tudja kiválasztani a legmegfelelőbb pezsgőt!

Ismerje meg a fajtáit

  • Először is fontos tisztában lenni a különböző pezsgőtípusokkal. A „Brut” a legkevésbé édes, míg az „Extra Drykissé édesebb. A „Demi-Sec” és a „Doux” pezsgők pedig jelentősen édesebbek.
  • A „Rosé” pezsgők általában gyümölcsösebb ízvilágúak, míg a „Blanc de Blancs” (csak fehér szőlőből készült) friss és könnyű. A „Blanc de Noirs” (csak vörös szőlőből készült) testesebb és intenzívebb ízű.
  • Döntse el, hogy milyen alkalomra keres pezsgőt. Egy könnyedebb, frissítő pezsgő tökéletes választás lehet egy napközbeni eseményhez, míg egy gazdagabb, testesebb típus jobban passzol az esti ünnepségekhez.
  • Gondolja végig, hogy milyen ételekkel fogja párosítani. A Brut pezsgők jól illenek a tenger gyümölcseivel és a könnyű előételekkel, míg az édesebb pezsgők remekül kiegészítik a desszerteket.

Minőség és ár

A pezsgők minősége legtöbbször az árral arányos. Ha különleges alkalomra keres pezsgőt, érdemes komolyabb összeget költeni egy kiváló minőségű darabra. Azonban, ha csak egy könnyed italra vágyik, vagy nagyobb mennyiséget szeretne  vásárolni, akkor vannak jó minőségű, kedvezőbb árú alternatívák is. 

Az Arioso kínálatában kiváló minőségű italokat talál széles választékban. Ne habozzon segítséget kérni tapasztalt kollégáinktól, akik szívesen segítenek a tökéletes pezsgő kiválasztásában.

Hogyan tároljuk?

A pezsgő tárolásának és szervírozásának megfelelő módja alapvető a kiváló ízélmény biztosításához.

Hőmérséklet

A pezsgőt ideális esetben 7-10 Celsius fok között kell tárolni. A túlzottan hideg hőmérséklet elnyomhatja az ízét, míg a meleg ronthatja a minőségét. Felszolgálás előtt győződjön meg arról, hogy a pezsgő a megfelelő hőmérsékleten van. Egy-két órával fogyasztás előtt tegye csak be a hűtőbe.

Fénytől való védelem

A pezsgőt védje a közvetlen napfénytől, mert ezek befolyásolhatják az ízét és a színét. Mindig állítva tárolja, és kerülje a palack ütődését mivel hamar szétrobbanhat. Amennyiben a pezsgő felbontásra került, a dugót mindig alaposan tegye vissza az üvegbe, ezáltal elkerülhető a szénsav elpárolgása. 

Nyitása

Óvatosan bontsa ki a pezsgőt, majd távolítsa el a fém rögzítőt. Tartsa a palackot 45 fokos szögben, fogja meg a dugót, majd forgassa el a palack alját. Ez segít kontrollálni a nyomást és megakadályozza a pezsgő túlzott habzását.

Öntse a pezsgőt óvatosan a pohár oldalán keresztül, hogy minimalizálja a habzást és megőrizze a buborékokat. Ne töltse tele a poharat, elegendő csak a pohár kétharmadáig tölteni.