Rózsa, szerelem, valentin-nap

A rózsa a szerelmesek ünnepének nélkülözhetetlen kelléke – a legszebb virág, felejthetetlen illattal. Semmi nem vallja meg kedvesünk iránti érzelmeinket kifejezőbben, mint akár egyetlen szál rózsa vagy épp egy lenyűgöző rózsacsokor!

A RÓZSA TÖRTÉNETE

A rózsa az egyetlen virág, mely több évezred óta töretlen népszerűségnek örvend: már a korai nomád népek is ismerték, de találtak megkövült rózsákat az ősi egyiptomi sírokban is, sőt: a legenda szerint Kleopátra addig fürdött rózsaszirmokban, míg rózsaillatúvá vált a bőre, melynek köszönhetően sikerrel tudta elcsábítani Marcus Antoniust.

A rózsa iránti rajongás a mi civilizációnkban a görögöktől ered, akik Afrodité, a szépség istennője virágának tartották. Egy történet szerint ugyanis Afrodité beleszeretett a halandó Adoniszba, akit egy vadászat során halálra sebzett egy vadkan. A mese egyik verziójában Afrodité bőrét felsérti egy fehér rózsa tövise, melyet aztán az istennő vére fest vörösre, egy másikban pedig az Adoniszért hullajtott könnyei nyomán fakadnak a földből vörös rózsák.

A rózsa a görög mitológiából automatikusan átkerült a rómaiba is, akik sokkal világibb kontextusban használták azt: vendégeiket rózsaszirom-dekorációval köszöntötték, sőt: a borba is kevertek belőle, mert úgy vélték, megelőzi a másnaposságot.

A kereszténység aztán a középkorban Máriához kapcsolta a rózsaszimbólumot, mely ilyeténképp megtisztulva immár a tisztaság és a hit jelképe, majd a rózsafüzérek alapja lett.

A rózsa, és kiváltképp a rózsacsokor a kereszténységtől függetlenül azonban – akárcsak a pogány eredetű Valentin-nap – máig a szerelem, a rajongás legfontosabb jelképe maradt. Manapság rózsacsokrot szinte kizárólag legmélyebb hódolatunk, tiszteletünk, szerelmünk jeléül ajándékozunk – de a rózsa illik leginkább a temetések magasztosságához is.

Rózsacsokor és rózsacsokor között is van különbség!

Egy tucat vörös rózsa mindig szerelmet, románcot jelez – soha ne ajándékozzunk tehát tizenkét rózsaszálból álló rózsacsokrot kollégáknak vagy távoli ismerősöknek. A fehér vagy halvány rózsa részvétet jelezhet, ezért Valentin-napkor mindenképp tanácsos elkerülni – kivéve persze, ha épp ez a szín a megajándékozott kedvence, illetve ha a tisztaságára, ártatlanságára kívánunk utalni a virágokkal. A narancssárga rózsacsokor szenvedélyt jelez, a színpompás rózsacsokor pedig arra utal, hogy kapcsolatunk teljes, szeretetteli és boldog. Vigyázzunk a tüskékkel is: a tüskékkel azt üzenjük, hogy nincs remény, kétségeink vannak, vagy valami éket vert közénk. Egy szál vörös rózsa a legmélyebb szerelem jelképe, őszinteséget és bátorságot, tiszta érzelmeket sugall, míg egy hatalmas rózsacsokor inkább a hódolat, a rajongás, a távoli dicsőítés kelléke.

RÓZSA ÉS VALENTIN

A rózsacsokor és a Valentin-nap összefüggéseit Angliában kell keresnünk: mint annyi minden, ez az ünnep is az Egyesült Államokból érkezett hozzánk, ahová eredetileg Angliából érkezett. Anglia nemzeti virága pedig már a 15. század óta nem más, mint a rózsa (ekkor zajlott a Rózsák Háborúja, vagyis a York és Lancaster házak harca), sőt: 1986 óta már Amerikában is a nemzet virágaként tisztelik. Nem csoda tehát, ha a rózsa szorosan összeforrt az angol nyelvterületen oly népszerű, nálunk pedig néhány éve szintén épp meghonosodó Valentin-nappal!

Rózsacsokor vagy virágdoboz?